mobile beer canning by CanLab

Per 1 juli 2023 verbod op PFAS in Vermont

De Amerikaanse staat Vermont is de eerste staat die een PFAS-verbod invoert, per 1 juli 2023. Andere Amerikaanse staten zullen de komende jaren volgen.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen die worden gebruikt bij de productie van voedsel- en drankverpakkingen) zijn aanwezig zijn in sporenhoeveelheden als PTFE (polytetrafluorethyleen) en kunnen voorkomen in uitwendige coatings, inkten en inwendige coatings die door blikfabrikanten worden gebruikt bij het productieproces van aluminium drankblikjes of aluminium eindafsluitingen.

Wat houdt het verbod in?
Na 1 juli 2023 mogen aluminium drankblikjes of aluminium eindsluitingen gemaakt door leveranciers die niet zijn overgegaan op de nieuwe coatings (zie hieronder), niet bestemd zijn voor verkoop, gebruik of distributie in de staat Vermont. Producten moeten vóór die datum zijn overgezet naar nieuwe coatings.

Wat is het alternatief? 
Onze leveranciers werken momenteel, samen met hun leveranciers, aan een nieuwe coatingoplossing, die voldoet aan de nieuwe wetgeving en waarvan je misschien wilt profiteren. Tot nu toe zijn de eerste proeven in de verschillende fabrieken positief. Onze leveranciers hopen de komende maanden een overgangsplan te kunnen delen, naarmate ze de proeven voltooien. Ze inventariseren de kosten die gepaard gaan met het leveren van de nieuwe coatings en communiceren deze zodra dat kan.

Om je te helpen effectief te plannen, blijft Canlab nuttige branchegerelateerde informatie delen. We verstrekken deze informatie te goeder trouw, het vormt geen juridisch advies. Het is belangrijk dat je je eigen nalevings- en juridisch advies inwint in elke staat, elk land en elk gebied waarin je zaken doet. Zo zorg je ervoor dat je tijdig op de hoogte bent van (nieuwe) nalevingsverplichtingen.

Wie volgt?
Canlab is zich ervan bewust dat ook Connecticut, Minnesota en Maryland PFAS-verboden hebben aangekondigd. We verwachten dat een aantal andere staten, landen en gebieden mogelijk volgen en soortgelijke verboden invoeren. Sommige Amerikaanse staten implementeren etiketteringsvereisten en/of verklaringen rond producten die PFAS-materialen bevatten, zoals Maine en Californië.

In de tussentijd staan we natuurlijk tot je beschikking! Neem gerust contact met ons op voor eventuele aanvullende vragen.